Jest to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.
Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Działania edukacyjne, w których uczniowie uczestniczą, takie jak: zakładanie ogródków szkolnych czy organizowanie warsztatów kulinarnych, festynów oraz wycieczek tematycznych, poszerzają ich wiedzę na temat pochodzenia warzyw, owoców i produktów mlecznych.
W ciągu ostatnich dwóch lat wychowankowie Internatu stworzyli dwie książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania. W ramach programu realizowano zajęcia edukacyjne, zajęcia kulinarne oraz prezentowano filmy instruktażowe promujące zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną.
Opiekunami programu są Marta Molenda – Miernik i Monika Korotkiewicz